Matfyzácká kuchařka

Z Matfyzácká kuchařka
Přejít na: navigace, hledání

Vítejte, ať už čtete tento text z obrazovek vašich počítačů, z displejů vašich chytrých telefonů nebo držíte v ruce tištěnou verzi této ne jen tak obyčejné kuchařky. Vězte, že vám může být v lecčem užitečná.

V této kuchařce nenaleznete recept na jehněčí ragů, protože je příliš složitý. Najdete tu ale recepty k přežití na Matfyzu. Přestože bychom vás jen neradi okrádali o požitek z objevování krás fakultních budov, tunelů metra nebo věží matičky Prahy, věříme, že malá pomoc na začátek se vám může hodit. Ušetříte si tak možná nejeden trapas nebo nedorozumění a zcela určitě alespoň část stresu spojeného s nástupem na novou školu. Tato kuchařka vznikla jako průvodce po budovách MFF, životem na kolejích (převážně Koleji 17. listopadu) a cestováním pražskou MHD.

První Studentská kuchařka vznikla v roce 1994 zásluhou Martina Krynického (verze z roku 1998 je dostupná zde). Od té doby se noví a noví autoři, členové Spolku Matfyzák, snaží kuchařku vylepšovat opravováním starých chyb a přidáváním chyb nových. Od roku 2011 je volně přístupná na webu jako wiki.

Popíšeme a vysvětlíme tu téměř všechno, jen jedno zachytit neumíme: Atmosféru přednášek, nenapsané zápočty, referáty odměněné potleskem či provázené smíchem nebo hlasitým chrápáním, probdělé noci, týdny a semestry strávené měřením fyzikálních praktik a následným smolením protokolů, první známku v SISu, zkoušky úspěšně složené nad hrnkem čaje profesorem ochotně nabídnutým, či zkoušky končící zápisem neprospěl...

Podkapitoly

  • Úvod do Matfyzu: co vyřídit předem, studium, fakultní budovy, nefakultní budovy, počítačové laboratoře, zdroje informací, Spolek Matfyzák, Studentská unie
  • Koleje a menzy: kolej 17. listopadu, Koleje a menzy (KaM) UK, přidělování koleje, nejdůležitější menzy pro matfyzáky
  • Hlavní město Praha: sport, nejpoužívanější obchody, nejoblíbenější hospody a čajovny, kina
  • MHD: jízdné, z čeho se vlastně MHD skládá, specifika pro kolej 17. listopadu, ideální algoritmy MHD
  • Recepty: jak snadno uvařit nějaký pokrm, pár základních tipů